Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva ze zasední VV ČUS
12. 5. 2015

Zpráva ze zasedání VV ČUS konaného dne 12. 5. 2015

Členové VV ČUS jednali na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem, po skončení schůze VV proběhla další ze seriálu krajských konferencí ČUS pro zástupce měst a obcí.

 

V aktuální informaci předseda Miroslav Jansta informoval zástupce VV o jednání s ministrem financí A. Babišem, za účasti J. Holečka, J. Kejvala a H. Moučkové o výstavbě Národních olympijských center v příštích deseti letech, k výnosům z loterií a financování sportu a perspektivě zřízení ministerstva pro sport. Cílem je získat navýšení o 3 miliardy pro sport navíc  a navrhnout vládě, aby vytvořila pracovní skupinu k přípravě statní instituce se samostatnou kompetencí pro sport.

 

Výkonný výbor projednal navržená realizační opatření k usnesením dubnové 31. valné hromady ČUS s tím, že bude zajištěna průběžná kontrola jejich plnění ze strany VV ČUS.

 

Zástupci VV projednali a vzali na vědomí rozbor výsledků hospodaření za první čtvrtletí roku 2015 s tím, že finanční plán je plněn a průběžné výsledky dávají předpoklad jeho splnění za celý rok. S uznáním byly komentovány dosavadní dosažené výsledky hospodaření PS Podolí, LA Zadov a SC Nymburk.

 

Výkonný výbor se zabýval i nalezeným opuštěným majetkem bývalých členských TJ ČUS. Návrhy na převod „Opuštěného majetku“ jednotlivě představil a podrobně popsal Pavel Benda, uvedl, že návrhy usnesení jsou v souladu se Zásadami pro dispozice s opuštěným majetkem v působnosti ČUS, přijatých VH ČUS. Po diskusi VV schválil návrh na řešení majetku obci Choťánky  s tím, že bude revokováno usnesení VV ČSTV č. 06/06/071 ze dne 13.12.2006 a uvedená nemovitost odprodána obci Choťánky za cenu stanovenou znaleckým posudkem. VV neschválil žádost obce Kostelec na Hané o bezúplatný převod nemovitosti s tím, že bude nabídnuta obci k prodeji za odhadní cenu včetně možností případných splátek, v případě nevyužití nabídky bude nabídnuta k prodeji či komerčnímu nájmu cestou realitních serverů. V případě nezájmu o tyto nabídky bude předložen záměr případného prodeje obci za nižší cenu, než je znalecký posudek, ke schválení příští VH ČUS.

 

Cílem výjezdních zasedání a pořádání konferencí v regionech je zajistit informovanost nově zvolených zastupitelstev obcí a podpora vícezdrojového financování a rozvoje sportu v regionech. Do Kongresového sálu Ústeckého krajského úřadu se sjela více než stovka zástupců samospráv měst a obcí i sportovního prostředí.

 

V první části konference byli seznámeni s důsledky současného podfinancování sportu a vývojem příjmu peněz do sportovního prostředí v období od sametové revoluce až po současný stav, kdy je situace ve sportu a sportovní infrastruktuře na kritickém bodu.

 

„Tato veřejná konference má ukázat a dokumentovat vývoj financování českého sportu za posledních dvacet let, kdy podpora ze strany státu a veřejných rozpočtů klesla na současnou kritickou mez. Nechceme bourat stávající financování, kterým jsou dosud zabezpečeny sportovní svazy, chceme další finanční prostředky. Nejhůře je podfinancováním postižen sport v základních článcích, ve sportovních klubech a jednotách, ve městech a obcích. Je zanedbaná sportovní infrastruktura, je minimum možností pro dostupné sportování dětí a mládeže, nejsou kvalifikovaní trenéři mládeže. Ta situace je neudržitelná, proto o tom mluvíme a apelujeme na vytvoření podmínek pro nápravu. A samozřejmě, chceme o všem informovat především zástupce měst a obcí, protože jsme na jedné lodi.“ vysvětluje záměr konání akce předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

 

I přes složitou situaci ve sportovním prostředí, která nastala především po pádu loterijní společnosti Sazka, se podařilo ČUS během uplynulých dvou let projít restrukturalizací, změnit svůj obraz v očích veřejnosti a zbavit se dluhů.  Šéf České unie sportu tak nyní představuje zdravou a soběstačnou společnost s vyrovnaným hospodařením a stabilizovaným majetkem.

 

Účastníkům konference byl rovněž představen návrh Koncepce státní podpory sportu, kterou prezentoval na sklonku dubna na Valné hromadě ČUS ministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek a která může sportu přinést řešení. Na vzniku materiálu se velkou měrou podílela Česká unie sportu, jako největší sportovní organizace. Vychází z dlouhodobých zkušeností ČUS a předpokládá definování všech institucionálních, legislativních i finančních nástrojů, které poskytnou záruky rozvoje všech oblastí sportovního prostředí.

 

Základním strategickým cílem českého sportu je vybudovat v České republice aktivní a zdravou společnost. Při realizaci tohoto cíle musí koordinovaně spolupracovat nejenom stát a jeho instituce, ministerstva, kraje i obce, ale i sportovní prostředí samotné.

 

Současný stav, kdy je kompetenčně problematika sportu svěřena MŠMT a státní správu v oblasti podpory a rozvoje sportu zajišťuje méně než 15 úředníků, nedává dostatečné záruky systémového řešení a tím i naplnění jeho oprávněného společenského významu. Koncepce proto navrhuje, mimo jiné, změnu programů státní podpory sportu pro rozdělování dotací. Nově by podpora směřovala do sportu prostřednictvím desíti programů. A to na sportovní reprezentaci, sportovně talentovanou mládež, organizaci sportu ve sportovních svazech, významné sportovní akce, údržbu a provoz sportovních zařízení, organizaci sportu v TJ a SK, organizaci sportu ve střešních sportovních organizacích, organizaci sportu hendikepovaných, organizaci školního sportu, projekty pro sportování veřejnosti.

 

Vedle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, vystoupil v kongresovém sálu krajského úřadu také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a náměstkyně hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Vaňhová, kteří představili sportovní projekty Ústeckého kraje a jejich podporu.

 

„Jsem rád, že v rámci podpory patnácti milionů korun sportovním klubům v našem kraji, které hrají nejvyšší soutěže, se jejich odchovancům velmi daří i v další sportovní kariéře. Řada z nich reprezentuje Ústecký kraj i v těch nejvyšších soutěžích. Chceme v tomto projektu a podpoře mládežnického sportu i nadále pokračovat,“ uvedl při konferenci hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

 

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí

+420 602 231 674

ticha@cuscz.cz

Mediální partneři ČUS

Denik.cz Rozhlas.cz iSport.cz CeskaTelevize.cz

MenuX