ČSTV se odvolá proti verdiktu soudu ve sporu se Sdružením sportovních svazů ČR

Český svaz tělesné výchovy se chce odvolat proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, který rozhodl, že má zaplatit 151,6 milionů korun a úroky až 30 milionů korun Sdružení sportovních svazů ČR jako náhradu za výpadek příjmů od loterijní společnosti Sazka.

„Jde o bezprecedentní dluh minulého vedení ČSTV. Okolnosti vzniku údajné pohledávky v roce 2004 i její výše je ovšem nejasná,“ řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta a zdůraznil: „Částku, o které rozhodl soud, nepokládám za přiměřenou, proto se po doručení rozsudku a nastudování odůvodnění ČSTV nepochybně odvolá," Spor se týkal smluvní záruky, na základě které se ČSTV měl v roce 2004 zavázat vyplatit v případě poklesu příjmů od Sazky chybějící peníze Sdružení sportovních svazů.

Záruku si někdejší Svazarm před devíti lety vyžádal z obavy, že loterijní společnost nebude schopna dostát svým závazkům vůči akcionářům kvůli výstavbě multifunkční haly v Praze. "Smlouvu od samého počátku považujeme za smlouvu, která je v rozporu s dobrými mravy. Navíc byla natolik složitá, že i soudci sami dlouho přemýšleli, jak ji soudit. Jestli podle obchodního zákoníku, nebo občanského," říká advokát ČSTV Karel Poupě. „Soud měl přihlédnout k tomu, že faktickým dlužníkem byla zkrachovalá Sazka,“
dodává Poupě.