Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Tisková zpráva
13. 9. 2022

VV ČUS: „Ceny energií drtí sport.
Bez výrazné podpory státu čekají většinu klubů existenční problémy!“

Po téměř tříměsíční přestávce se uskutečnilo 13. září v Praze na Strahově letošní sedmé zasedání Výkonného výboru České unie sportu. Zabývalo se problematikou nedostatečného financování českého sportu ze strany státu a především dramatickými dopady skokového zdražení cen energií na sportovní kluby a tělovýchovné jednoty. V této souvislosti se VV ČUS seznámil také s výsledky exkluzivního průzkumu ve všech členských subjektech ČUS provozujících sportovní zařízení.

 

V rámci aktuálních informací uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta, že vláda sice v červenci navýšila letošní rozpočet pro sport o půl miliardy korun, která je z části použita i na provoz a údržbu sportovišť, ale současně konstatoval, že vzhledem k letošní extrémně nízké státní podpoře sportu a dlouhodobým potřebám českého sportu je to částka prakticky zanedbatelná. „Sportovní prostředí potřebuje v této době minimálně dvanáct miliard korun, přitom i v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 má sport zatím zapsáno pouze necelých šest. To může znamenat, že se současná kritická situace většiny klubů ještě prohloubí a ocitnou se v bezvýchodné situaci. Od státu proto očekáváme zásah a výrazně vyšší podporu. Obáváme se také, aby v připravované energetické pomoci stát nezapomněl na provozovatele sportovišť, protože na spolky se často zapomíná,“ prohlásil Miroslav Jansta.

 

VV ČUS vyslechl informaci o aktuálním stavu poslaneckého návrhu novely zákona o podpoře sportu, zaměřené na úpravu fungování Národní sportovní agentury. Tuto novelu připravují zástupci koaličních vládních stran, jimž na jednání v poslanecké sněmovně koncem června tlumočili představitelé České unie sportu své připomínky. „Bohužel, naše připomínky, které jsme zaslali i v písemné podobě a týkaly se například odbornosti členů nových orgánů NSA, návrhu na rozšíření možností poskytovat státní podporu sportu nejen formou dotací nebo definice školního a vysokoškolského sportu, nebyly přijaty,“ řekl Jan Boháč, generální sekretář ČUS, s tím, že další osud novely je obtížné předpovídat, neboť vláda k předloženému návrhu svých poslanců zaujala neutrální stanovisko.

Vážné dopady na Plavecký areál Podolí

Výkonný výbor vyslechl rovněž zprávu o hospodaření ČUS za první pololetí roku 2022. Propad hospodaření v porovnání se stejným obdobím roku 2019 - posledním, který nebyl postižený covidovou pandemií nebo dopady války na Ukrajině - činí pouze 1,14 milionu korun, což je při nárůstu především cen energií velice dobrý výsledek. Ředitel ekonomických agend Pavel Benda však upozornil, že v případě nedostatečného zastropování cen energií pro velkoodběratele lze očekávat vážné dopady zejména na Plavecký areál Podolí. Ten je závislý především na plynu a jeho ceně a ČUS proto pro zimní a jarní měsíce připravuje různé varianty případného omezení jeho provozu. Krajním řešením je dokonce dočasné uzavření celého areálu v případě, kdyby nebylo možné akceptovat cenu plynu, pohybující se již nyní v násobcích původních cen, nebo byly zastaveny jeho dodávky. V podobné situaci bude řada dalších provozovatelů sportovišť.

 

Členové VV ČUS se seznámili také s výsledky exkluzivního průzkumu ČUS ve všech členských klubech ČUS, které provozují vnitřní sportovní zařízení (hala, tělocvična, bazén, zimní stadion). Aktuálně se výsledky zpracovávají a budou prezentovány na tiskové konferenci v nejbližších dnech. Už nyní z nich však vyplývá, že v důsledku dramatického nárůstu cen energií upadne bez zásahu státu v podobě výrazného navýšení finanční podpory sportu v roce 2023 i v dalších letech převážná část těchto vlastníků a provozovatelů do existenčních problémů.

 

VV ČUS schválil záštitu seriálu lyžařských běžeckých závodů pro veřejnost Stopa pro život. Udělil také záštitu ČUS 25. ročníku mezinárodního festivalu televizních a filmových snímků zaměřených na sport Sportfilm Liberec. Schváleny byly rovněž termíny jednání orgánů a porad ČUS na první pololetí roku 2023. V diskusi a komentářích členů VV ČUS k činnosti Národní sportovní agentury opakovaně zazněla nabídka agentuře na spolupráci a konzultace se sportovním prostředím vedoucí ke zdokonalení podmínek dotačních programů pro sport.                                                                 

 

Autor: KT ČUS

MenuX