Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Tisková zpráva
16. září 2013

Zpráva ze schůze VV ČUS 10. 9. 2013

VV ČUS na svém 23. zasedání schválil podání žádosti ČUS o investiční dotace MŠMT 2014 na modernizaci Plaveckého stadiónu Podolí a Sportovního centra Nymburk. Díky aktivitě předsedy ČUS M. Jansty se podařilo zajistit pro MŠMT chybějící neinvestiční prostředky na dofinancování státní podpory z MŠMT – Programu č. V Organizace sportu, v roce 2013. Na rok 2014 se ve Vládou ČR navrhovaném rozpočtu počítá s částkou 2,9 mil. Kč pro sport prostřednictvím kapitoly MŠMT.

 

Předseda ČUS M. Jansta informoval členy VV o jednání s předsedou rozpočtového výboru PSP ČR, P. Suchánkem, ve věci nezrealizovaného rozpočtového opatření k převedení 300 mil. Kč z investičních do neinvestičních prostředků odboru sportu MŠMT. Převod se během roku neuskutečnil a nápravu nelze při rozpuštěné Poslanecké sněmovně zajistit. Následně proto předseda jednal s ministrem školství v demisi Daliborem Štýsem, který stav potvrdil a přislíbil předsedovi ČUS uvolnit část neinvestičních prostředků z rezerv MŠMT. Sérií jednání na MŠMT a MF se poté podařilo získat z několika zdrojů 300 mil. Kč neinvestičních prostředků pro přislíbené dofinancování sportovního prostředí z Programu č. V MŠMT. Tyto prostředky by mělo mít MŠMT k dispozici do konce října.

 

Dále předseda Jansta členům VV sdělil, že sumarizovaný požadavek sportovního prostředí na sanaci povodňových škod postoupilo MŠMT Vládě ČR. V současnosti řeší likvidaci povodňových škod Ministerstvo pro místní rozvoj. MŠMT vyčíslilo požadavek sportovců na 140 mil. Kč a žádá jeho pokrytí z mimořádně uvolňovaných zdrojů Ministerstva pro místní rozvoj. VV ČUS byl z úst předsedy Jansty také informován o jednáních s MF, na kterých bylo potvrzeno, že do návrhu státního rozpočtu pro rok 2014 se počítá s částkou 2,9 miliardy Kč pro sport prostřednictvím kapitoly MŠMT. Výkonný výbor vzal na vědomí informaci o jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí k evropským fondům, které vede K. Bauer. Ministr PSV chce zapojit sportovní prostředí do čerpání fondů EU. K tomu je plánován další postup s účastí MPSV, MZdr, MŠMT, ČOV a ČUS.

 

VV ČUS projednal a schválil směrnici ČUS o stanovení členských příspěvků na činnost SCS. Směrnice se týká okresních sdružení ČUS, která budou informována prostřednictvím krajských manažerů SCS o významu a naplnění směrnice. Komise pro strategii a rozvoj horských středisek, spoluvlastněných ČUS, analyzovala nájemní smlouvy lyžařských a reálů Ski Pec a SKIAREÁLU Špindlerův Mlýn a VV schválil komisí navrhovaná opatření v oblasti nájemních smluv nájemců s vlastníky pozemků.

 

Ředitel ekonomických agend ČUS P. Benda informoval VV o nedůsledném nárokování vlastnictví pozemků na Strahově v devadesátých letech, na které měla organizace nárok a které byly převedeny Magistrátu hlavního města Prahy. VV souhlasil s návrhem předložit příští VH ČUS podrobnou zprávu, jak jsme přišli o majetek na Strahově.

 

VV ČUS v závěru jednání projednal a schválil žádosti o investiční státní podporu pro rok 2014 z programu MŠMT pro PS Podolí a SC Nymburk. ČUS žádá o dotace k modernizaci majetku, který je většinou v havarijním stavu a jehož rekonstrukce se dlouhá léta odkládala. Bylo schváleno také podání žádosti o dotaci na výstavbu nového ubytovacího zařízení v SC Nymburk v hodnotě 266 mil. Kč, které by se mělo stát součástí komplexu Olympijského centra Nymburk. V této záležitosi budou pokračovat jednání s Českým olympijským výborem a s rezortním ministerstvem k dlouhodobému programu výstavby OC Nymburk a dalších olympijských center, vč. formy jejich vlastnictví, zabezpečení financování výstavby a provozu.

 

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí
+420 602 231 674
ticha@cuscz.cz

 

 

MenuX