Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z jednání VV ČUS
10. března 2015

Zpráva ze zasedání VV ČUS konaného dne 10. 3. 2015

 

Výkonný výbor ČUS v březnu v rámci svého výjezdního zasedání navštívil v úterý 10.3. Jihočeský kraj. Zástupci VV ČUS především projednali a schválili návrh rámce Koncepce státní podpory sportu, který vypracovala Česká unie sportu z pohledu potřeb svých sdružených subjektů.

 

 

Návrh vznikl na základě výzvy ministra školství a tělovýchovy Marcela Chládka a Česká unie sportu je první ze sportovní organizací, která pro MŠMT návrh koncepce českého sportu zpracovala. V materiálech, které vycházejí z dlouhodobých zkušeností ČUS, se předpokládá definování všech institucionálních, legislativních i finančních nástrojů, které poskytnou záruky rozvoje všech oblastí sportovního prostředí.

 

 

ČUS si plně uvědomuje nutnost nového nastavení státní podpory všech oblastí sportu, od reprezentace státu a výchovy sportovně talentované mládeže, až po podporu každodenní zvyšování kvality života občanů prostřednictvím přístupu k pohybovým aktivitám v celé škále jejich rozmanitosti.  Základním strategickým cílem českého sportu je vybudovat v České republice aktivní a zdravou společnost. Při realizaci tohoto cíle musí koordinovaně spolupracovat nejenom stát a jeho instituce, ministerstva, kraje i obce, ale i sportovní prostředí samotné.

 

 

“Vnímáme čtyři základní priority, podle nichž musí realizace probíhat ve vzájemné koordinaci  a na základě k tomu stanovených programů. A to jsou - popularizace sportu pro všechny, podpora státní sportovní reprezentace, rozvoj sportovně-rekreační infrastruktury a rozvoj sportovního průmyslu,” upřesňuje představy ČUS předseda organizace Miroslav Jansta.

 

 

„Nová Koncepce by měla pro každou z těchto zásadních priorit vypracovat soubor mechanismů, programů, opatření a návrhů, jak hodlá MŠMT nebo  vláda ČR úkoly v každé z těchto čtyř zásadních oblastí řešit, včetně vytyčení konkrétních bodů a časového harmonogramu jejich realizace,“ dodává Jansta

 

 

Současný stav, kdy je kompetenčně problematika sportu svěřena MŠMT a  státní správu v oblasti podpory a rozvoje sportu zajišťuje méně než 15 úředníků, nedává dostatečné záruky systémového řešení a tím i naplnění jeho oprávněného společenského významu.

 

 

Sportovní veřejnost se stále usilovněji přiklání k názoru, že tak důležitý segment lidské činnosti jako je sport, si zaslouží mnohem více pozornosti ze strany vlády ČR a také ze strany krajů a obcí. Koncepce proto navrhuje, mimo jiné, změnu programů státní podpory sportu pro rozdělování dotací. Nově by podpora směřovala do sportu prostřednictvím desíti program. A to na sportovní reprezentaci, sportovně talentovanou mládež, organizaci sportu ve sportovních svazech, významné sportovní akce, údržbu a provoz sportovních zařízení, organizaci sportu v TJ a SK, organizaci sportu ve střešních sportovních organizacích, organizaci sportu hendikepovaných, organizaci školního sportu, projekty pro sportování veřejnosti.

 

 

Kromě inovace systému stávajícího programového dotačního financování bude nezbytné sjednotit a nově definovat jednoznačně měřitelná kritéria pro posuzování nároků žadatelů v programech tak, aby bylo možné objektivně a spravedlivě posoudit pořadí všech žadatelů.

 

 

Výkonný výbor ČUS dále na svém jednání projednal a schválil přípravu organizace a jednotlivých zpráv pro delegáty 31. valné hromady ČUS, včetně návrhu rozpočtu ČUS na rok 2015, návrh na novelizace stanov ČUS v podobě odpovídající novému občanskému zákoníku, a návrh na přijetí nových svazů do ČUS, který bude předložen delegátům valné hromady ČUS 25.4.2015.

 

 

Po jednání VV následovala další ze seriálu regionálních konferencí, které se organizace rozhodla uspořádat letos na podporu vícezdrojového financování a rozvoje sportu v regionech. Cílovou skupinu představovali opět především zástupci samospráv měst a obcí Jihočeského kraje, kterých se sešla téměř stovka a účastníci byli aktuálně seznámení s Koncepcí státní podpory sportu, kterou následující den ČUS předala ministrovi Chládkovi.

 

 

Vedle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty, vystoupil v kongresovém sálu hotelu Clarion také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, zmocněnec ČOV pro regiony a místopředseda ČUS pro regiony Marek Hájek, experti České unie sportu pro legislativu Ladislav Malý či předseda  Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl.

 

 

„Tato veřejná konference má ukázat a dokumentovat vývoj financování českého sportu za posledních dvacet let, kdy podpora ze strany státu a veřejných rozpočtů klesla na současnou kritickou mez. Nechceme bourat stávající financování kterým jsou dosud zabezpečeny sportovní svazy, chceme další finanční prostředky. Nejhůře je podfinancováním postižen sport v základních článcích, ve sportovních klubech a jednotách, ve městech a obcích. Je zanedbaná sportovní infrastruktura, je minimum možností pro dostupné sportování dětí a mládeže, nejsou kvalifikovaní trenéři mládeže. Ta situace je neudržitelná, proto o tom mluvíme a apelujeme na vytvoření podmínek pro nápravu. A samozřejmě, chceme o všem informovat i zástupce měst a obcí, protože jsme na jedné lodi.“ vysvětluje záměr konání akce předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

 

 

„Jihočeský kraj má obrovský potenciál pro zimní i letní sporty. Podmínkou naší podpory sportu je systémovost a transparentnost jeho financování. Jsem proto rád, že krajská reprezentace našla v České unii sportu silného partnera a spojence, který má jasnou koncepční představu a propracovaný systém financování sportu. To otevírá kraji dveře pro další podporu sportovních aktivit. Máme už z loňského roku pozitivní zkušenosti ze společné spolupráce, kdy jsme jako druhé město v republice s ČUS uspořádali Sportovní hry seniorů a těším se na další společné aktivity,“ říká ke spolupráci s ČUS jihočeský hejtman Jiří Zimola.

 

 

Účastníci konference se dále seznámili s vývojem financování sportu od sametové revoluce, s důsledky podfinancování sportu v regionech nebo s připravovanou novelou zákona o podpoře sportu.

 

 

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí
+420 602 231 674
ticha@cuscz.cz
 

 

Mediální partneři ČUS

Denik.cz Rozhlas.cz iSport.cz CeskaTelevize.cz

 

 

MenuX