Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z výkonného výboru ČUS
6. září 2016

 

Po prázdninové přestávce se sešel hned v prvním zářijovém týdnu k pravidelné schůzi Výkonný výbor České unie sportu.

 

 V aktuální informaci předsedy podal Miroslav Jansta komplexní informaci o procesu přípravy nového zákona o sportu. Informoval o zatím nepřijatelných návrzích pro sportovní prostředí, které byly obsaženy v prvním i druhém průběžném návrhu tezí zákona z MŠMT. Sdělil, že ČUS a Legislativní rada VV ČUS vypracovala a na MŠMT odeslala stanoviska a návrhy, jak by měl zákon vypadat z pohledu potřeb sportovního prostředí i státu. Zatím je ze strany státu v návrzích prosazovaná silná a nebezpečná ingerence do sportu a mohutný nárůst administrativy spolků. ČUS bude na tvorbě zákona nadále s MŠMT spolupracovat a uplatní všechny připomínky v komisi MŠMT pro tvorbu zákona.

 

Dále předseda informoval o přípravě dotačních programů MŠMT pro financování sportu ze státního rozpočtu v roce 2017. V pracovních komisích, ustavených MŠMT k jednotlivým programům (i se zastoupením ČUS), byly během července a srpna vypracovány návrhy, které jsou před dokončením. Znění (současná známá podoba) programů je již v konsolidovaném znění a pro sportovní prostředí přináší lepší nastavení podmínek. Problémem zůstává Program III k financování střešních organizací a diskuse je vedena ještě k parametrům Programu V.

 

Následně předseda otevřel a VV ČUS projednal problematiku kandidatury do orgánů ČOV s tím, že ČUS musí mít zástupce v Plénu ČOV. K tomu je potřeba kandidovat zástupce do ČKSOI (Český klub sportovních svazů, organizací a institucí). VV ČUS po projednání schválil, že za ČUS bude navrhován, a to nominací do voleb v ČKSOI, předseda ČUS Miroslav Jansta, jako kandidát do Pléna ČOV.

 

V dalším programu schůze se VV zabýval Rozborem výsledků hospodaření ČUS za leden – červen 2016 a Výrokem auditora k účetní závěrce roku 2015. Písemně zpracované podklady uvedl postupně generální ředitel ekonomických agend Pavel Benda. Konstatoval uspokojivé plnění plánu, které dává předpoklad dobrého hospodářského výsledku ČUS za rok 2016. Jednotlivá hospodářská střediska pracují v souladu s finančním plánem. Ředitel Pavel Benda rovněž komentoval předložený návrh na prodej Sportovního centra Brandýs nad Labem a současně zrekapituloval minulé pokusy ČUS zastaralé a nevyužívané středisko prodat. Budovy a zařízení střediska jsou na cizích pozemcích a komplex je nyní pronajat s tím, že dále po stavební stránce chátrá. VV ČUS schválil vypsání výběrového řízení a zadávací dokumentaci na prodej Sportcentra Brandýs nad Labem za odhadní cenu s tím, že vítězná nabídka bude předložena ke schválení na valnou hromadu v roce 2017. Stejně tak VV schválil Návrh na řešení opuštěného majetku v Dolním Újezdě a Přelíci a uložil zpracovat smluvní dokumenty ke schváleným převodům.

MenuX