Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z výkonného výboru ČUS
21. června 2016

 

Na poslední předprázdninové schůzi VV ČUS informoval předseda Miroslav Jansta členy výboru o průběhu schvalování novely zákona o podpoře sportu, kde senát navrhl a schválil vypustit povinnost měst a obcí zapracovávat do svých rozvojových dokumentů, pokud takové budou vytvářet, též oblast sportu. Na tento postup reagovala ČUS dopisem ministryni Kateřiny Valachové s žádostí a podporou, aby v parlamentu obhájila zachování navrhovaných povinností obcí a měst. Předseda sdělil, že bude usilovat o to, aby v každém případě podmínka existence schváleného rozvojového dokumentu obce, včetně kapitoly o sportu, byla zapracována jako nová povinnost žadatelů – měst a obcí – v případě podávání žádostí o investiční dotace MŠMT (poslanci nakonec schválili návrh zákona v původním znění, s novými povinnostmi obcí – pozn. redakce).

 

Předseda také komentoval proces přípravy dotačních programů MŠMT na rok 2017, který provází společné jednání sportovního prostředí a MŠMT. Panuje vzájemná shoda na struktuře programů, pracovní komise MŠMT za účasti zástupců svazů a střešních organizací budou jednat v průběhu června i července o upřesnění účelového určení dotací, o principech rozdělování, struktuře příjemců v jednotlivých programech i kontrolních mechanismech. Generální sekretář Jan Boháč doplnil informaci o koordinaci postupu MŠMT s ČUS. ČUS je také prostřednictvím členů VV ČUS zastoupena v pracovních komisích, připravujících podobu nových programů. Ministerstvo plánuje dokončit programy podpory sportu pro rok 2017 v průběhu srpna tak, aby je mohlo zveřejnit 31. 8. a předběžně počítá s uzávěrkou podávání žádostí do 31.10.2016. V souvislosti s přípravou financování sportu na rok 2017 zmínil předseda přípravu společného memoranda střešních organizací ČUS, ČOS, SSS ČR s MŠMT, jehož cílem je spolupráce na případné administraci dotačních programů (žádostí a vyúčtování).

 

Dále se VV v programu schůze zabýval hodnocením životaschopnosti společnosti Vyšší odborné školy ČUS, s.r.o., po změnách v jejím vedení, a organizačně  - ekonomickými změnami, provedenými v řízení školy.  Ekonomické informace o současném působení VOŠ uvedl ředitel ekonomických agend Pavel Benda, který konstatoval, že po ozdravění hospodaření a zisku nové akreditace je škola v kladných číslech, hospodářský trend je dobrý a zařízení může mít ekonomickou prosperitu s tím, že důležitým faktorem bude počet nově přijatých studentů v září t.r. Informaci o pedagogické činnosti školy podali jednatelé s.r.o. Ladislav Malý a Veronika Szabó. Potvrdili, že prozatímní stav přihlášek nových studentů je příznivý, ale vyhodnotit situaci bude možné až v září. Podali též informaci o způsobu a stavu vypořádání a vymáhání pohledávek, které škola eviduje.

 

Místopředseda pro regiony Marek Hájek představil návrh na rozdělení státní dotace na údržbu a provoz sportovních zařízení z dotačního Programu IV MŠMT, kterou na základě podaných žádostí distribuuje ČUS svým členským subjektům (SK/TJ). Materiál byl zpracován a předložen v podobě Rozpočtového opatření č. 1/2016. M. Hájek komentoval závěry jednání Komise pro strategii péče o SK/TJ a pro spolupráci se samosprávami. Komise projednala a schválila rozdělení prostředků z Programu IV MŠMT na údržbu a provoz sportovních zařízení mezi žadatele na základě kritérií, které pro tento účel vytvořila a doporučila VV zahájit administraci dotací. VV po projednání schválil předložený materiál a uložil zajistit distribuci finančních prostředků žadatelům.

 

Generální sekretář Jan Boháč informoval VV ČUS o realizaci Projektu ČUS - Sportuj s námi. Na základě rozšířeného rámce projektu bylo obsahově i smluvně připraveno a VV ČUS schváleno zajištění všech akcí projektu, včetně podpory akcí kampaně Jižní Čechy olympijské, konané v souvislosti s olympijským parkem Rio-Lipno. ČUS v rámci svého projektu, mimo jiné, pořídí a daruje obcím v okolí Lipna nad Vltavou sportovní zařízení trvalé hodnoty, které v obcích zůstane k využívání i po skončení olympijského roku. Prostředky použité na realizaci tohoto záměru jsou získané od partnerů projektu ČUS Sportuj s námi.

MenuX