Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z Výkonného výboru ČUS
14. února 2017

 

 

Výkonný výbor České unie sportu (ČUS) se na svém únorovém jednání v Praze zabýval přípravou 34. valné hromady ČUS, která se uskuteční v sobotu 13. května ve Sportovním centru Nymburk. Na programu valné hromady zazní pravidelné výroční zprávy o činnosti ČUS, jejím hospodaření a majetku, návrh rozpočtu na rok 2017 či návrhy na prodej Sportcentra Brandýs nad Labem a Sporthotelu Olympia na Zadově.

 

V souvislosti s ekonomickou situací ČUS vyznívají pozitivně předběžné výsledky hospodaření k 31. prosinci 2016. Předpokládaný zisk ve výši zhruba 17,5 milionu korun potvrzuje v porovnání s předešlými roky stále vzestupný trend i maximální efektivitu hospodaření organizace. Závěrečná zpráva o hospodaření ČUS bude předložena delegátům valné hromady. Výkonný výbor ČUS se seznámil také s druhou verzí rozpočtu na rok 2017. Finální verze bude dopracována na základě upřesnění konkrétní výše dotací z Ministerstva školství.

 

V dalším průběhu Výkonný výbor ČUS ve funkci valné hromady společnosti Vyšší odborná škola ČUS, s.r.o., projednal činnost této společnosti a současně vysoce ocenil výsledek jejího hospodaření za rok 2016 – i ve zkráceném období do 31. srpna 2016 vykázala zisk ve výši 1,111 milionu korun. Po přepočtení na standardní rok by tato částka dosáhla 1,66 milionu korun. Tento zisk je důsledkem výrazných systémových změn iniciovaných novým vedením VOŠ ČUS, které se dotkly ekonomického fungování, administrace i personální oblasti v podobě snížení počtu zaměstnanců.

 

Výkonný výbor ČUS vyslechl také závěrečnou zprávu o realizaci projektu ČUS – Sportuj s námi za rok 2016. Projekt úspěšně navázal na předcházející dva ročníky. Kalendář uskutečněných akcí zahrnoval 514 nejrůznějších sportovních aktivit, jichž se zúčastnilo přes 209 000 sportovců všech věkových i výkonnostních kategorií. Tento projekt se stal účinným prostředkem podpory organizátorů sportovních akcí pro veřejnost a hlavním marketingovým produktem České unie sportu. Je vysoce pozitivně vnímán tělovýchovnými jednotami, sportovními kluby či veřejností a zdařile pokračuje i v roce 2017.

 

Výkonný výbor ČUS schválil udělení záštity České unie sportu včetně poskytnutí příspěvku ve výši 300 000 korun na seriál sportovních náborových akcí pro mládež v sedmi krajských městech Sporťáček a 150 000 korun na seriál šestnácti turistických výšlapů na významné vrcholy v České republice Koruna Česka aneb Nahoru na horu. Záštitu udělil rovněž projektu Svazu lyžařů ČR Lyžování dětem 2017.

 

Během jednání schválil Výkonný výbor ČUS jednohlasně znění otevřeného dopisu všem sportovcům a sportovním příznivcům, v němž jednoznačně vítá a podporuje aktivity Českého svazu biatlonu i dalších sportovních svazů a organizací v antidopingové prevenci. V tomto dopise vyjádřil maximální podporu všem sportovcům, trenérům i funkcionářům, kteří to s bojem proti dopingu myslí vážně. V nejbližší době vyzve všechny členské sportovní svazy, které tak dosud neučinily, aby boj proti dopingu zakotvily do svých stanov.

MenuX