Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z Výkonného výboru ČUS
13. května 2017

Zpráva ze zasedání Výkonného výboru ČUS 13. května 2017

V sobotu 13. května ráno se ve Sportovním centru Nymburk uskutečnila ještě před jednáním valné hromady schůze Výkonného výboru České unie sportu.

 

Výkonný výbor schválil projekt ČUS zaměřený na sportovní a pohybové aktivity pro seniory. včetně rozdělení finanční podpory pořadatelům jednotlivých akcí ve výši 900 000 korun z účelové dotace Ministerstva školství. Tento projekt byl vytvořen z iniciativy ČUS, neboť vzhledem k demografickému vývoji v České republice se počet seniorů neustále zvyšuje a v roce 2020 budou tvořit třetinu veškerého obyvatelstva. Současně s tím se však prodlužuje jejich průměrný věk i proces tzv. zdravého stárnutí. Jedním z důležitých faktorů je přiměřená a pravidelná pohybová aktivita, kterou účastníkům nad 60 let nabídne připravený seriál 49 akcí ve všech regionech ČR.

 

VV ČUS projednal na základě akceptace MŠMT návrh na rozdělení neinvestiční dotace z programu MŠMT č. IV „Údržba a provoz sportovních zařízení“ na rok 2017 a schválil její distribuci prostřednictvím servisních center sportu. Rozhodl vyčlenit částku 10 milionů korun pro zabezpečení údržby a provozu sportovních zařízení ve vlastnictví ČUS. Zbývajících 35 milionů korun se rozdělí sdruženým subjektům, které o dotaci prostřednictvím ČUS požádaly a nebyly se seznamu MŠMT vyřazeny.

 

Vzhledem k současnému pozastavení dotací ze strany MŠMT vyhověl VV ČUS žádosti Českomoravského svazu hokejbalu o půjčku z Rezervního fondu svazů ČUS ve výši milionu korun, v souvislosti s pořadatelstvím nadcházejícího mistrovství světa v ČR a České asociaci adventure outdoor extreme sport na zajištění účasti reprezentantů na mistrovství světa.

 

V dalším průběhu VV ČUS pověřil Luďka Sásku, ředitele Lyžařského areálu ČUS na Zadově, k výkonu členských práv ČUS na valné hromadě spolku Asociace horských středisek ČR. VV ČUS také schválil termíny svých jednání ve druhé polovině roku 2017: 12. září, 10. října, 14. listopadu a 19. prosince. Podzimní celostátní porady se uskuteční v těchto termínech: 7. listopadu sportovní kluby a tělovýchovné jednoty, 8. listopadu národní sportovní svazy.

MenuX