Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z Výkonného vyboru ČUS
11. října 2016

Zpráva z jednání Výkonného výboru České unie sportu ze dne 11. října

Výkonný výbor České unie sportu (ČUS) se na svém říjnovém zasedání v Praze zabýval otázkou financování tzv. malých sportovních svazů (typově lakros, národní házená, minigolf, korfbal), které jsou systémovým rozhodnutím MŠMT z roku 2012 již pátým rokem dramaticky podfinancované. Svazy požadují na dofinancování své činnosti v roce 2016 celkem 6,1 milionu korun, aby se nárůstem podpory alespoň částečně vyrovnaly ostatním svazům, které rozhodnutí MŠMT v roce 2012 nepostihlo. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se přislíbilo částečnou pomoc, avšak avizuje dofinancování pouze ve výši tří milionů korun.

 

Výkonný výbor proto po rozpravě rozhodl, že pokud malé svazy neobdrží od MŠMT do konce října požadované prostředky, ČUS jim v rámci solidárního přístupu poskytne z vlastních zdrojů příspěvek ve výši 1,5 milionu korun. Důležité však bude tuto nespravedlivou a nedůvodnou diferenciaci téměř dvacítky svazů (mezi kterými jsou i olympijské boby, skeleton a horolezectví) napravit systémově, nejlépe při právě připravovaných rekonstrukcích dotačních programů MŠMT pro rok 2017. Tímto úkolem byl pověřen předseda ČUS Miroslav Jansta.

 

„Při vyrovnávání finančních deficitů způsobených pádem Sazky došlo v roce 2012 k metodické chybě, která v následujícím období postihla právě malé svazy. Ukázalo se, že je třeba řešit tento problém koncepčně a vzniklou systémovou chybu napravit. V nejbližší době podáme na Ministerstvo školství návrh na řešení, který bude obsahovat jasnou metodikou rozdělování dotací podle pravidel uplatňovaných v převážné většině evropských zemí,“ říká předseda ČUS Miroslav Jansta.

 

Výkonný výbor ČUS také ocenil revitalizaci činnosti Vyšší odborné školy ČUS, která poskytuje vzdělání v oboru management sportu a v příštím roce chystá otevření oboru wellness specialista. Novému vedení školy se podařilo v průběhu letošního roku výrazně stabilizovat ekonomickou situaci a současně vybudovat kvalitní pedagogický a lektorský sbor. Letos v září zde v 1. ročníku zahájilo nový školní rok 52 studentů. Tříleté studium tak v denní nebo kombinované formě absolvuje celkem 103 zájemců především z řad současných či bývalých sportovců. Dvaceti z nich udělila VOŠ v tomto školním roce sportovní a šestnácti i sociální stipendium. Šestnáct studentů se zapojilo do projektu První kariéra zaměřeného na perspektivu sportovců ještě na počátku jejich aktivní dráhy.

 

Výkonný výbor dále zahájil přípravy 3. ročníku projektu ČUS Sportuj s námi, který provázejí pozitivní ohlasy tělovýchovných jednot i sportující veřejnosti. Také v roce 2017 bude mít tento projekt shodný formát jako v předcházejících dvou letech. Ze zhruba tisícovky nejrůznějších sportovních a turistických akcí, které v následujících týdnech přihlásí tělovýchovné jednoty a svazy ze všech regionů České republiky, bude do kalendáře ČUS Sportuj s námi opět zařazena polovina z nich. V současné době probíhají jednání s novým generálním partnerem projektu i s dalšími sponzory.

 

MenuX