Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Tisková zpráva
10. října 2013

Zpráva z jednání VV ČUS 8. 10. 2013

Předseda ČUS Miroslav Jansta informoval členy VV o jednání s Asociací krajů České republiky, které probíhalo na pozadí zasedání komise Rady Asociace krajů ČR pro školství 25. září 2013 ve sportovním centru ČUS v Nymburku. Pod vedením hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného komise jednala o financování a rozvoji sportu na všech úrovních. Předseda ČOV, Jiří Kejval, který byl rovněž hostem zasedání, zástupce krajů informoval o možnostech sdruženého financovaní sportovních klubů a tělovýchovných jednot, jehož součástí by měly být příspěvky krajských samospráv a také prostředky ČOV získané z loterií a kursových sázek. Miroslav Jansta seznámil zástupce krajských samospráv s hlavním úkolem ČUS, kterým je poskytování servisu sportovním subjektům, kde hlavní úlohu bude plnit struktura krajských Servisních center sportu. Všechny zastoupené strany, tedy AK ČR, ČUS a ČOV vytvořily společnou komisi k financování sportu. Za sport jsou do komise  nominováni M. Hájek, V. Holub, J. Kynos, J. Chvalný a jako sekretář komise L. Malý.

 

Předseda ČUS konstatoval, že objemy financování ze státního rozpočtu na rok 2013 budou dodrženy a to díky intenzivnímu jednání, kdy se podařilo získat chybějící neinvestiční zdroje, avšak jejich uvolnění vázne na administrativním postupu mezi MF ČR a MŠMT. Potvrdil příslib MŠMT o plánovaném objemu státní podpory na rok 2014 ve stejné výši jako v roce 2013. Informace o financování sportu v roce 2013 doplnil Libor Varhaník, informoval o povodňové pomoci, která je stále bez výstupu vyřizována na MMR. ČOV předal požadavek na sanaci povodňových škod v oblasti sportu dne 30.6.2013 na MŠMT a to jej následně podstoupilo Ministerstvu pro místní rozvoj. Výše odškodnění by měla být známa po jednání vlády, která by měla věc projednávat koncem října. Okamžitou pomoc v celkové hodnotě 1 065 683,- rozdělil ČOV do několika dnů po povodni do 45 klubů.

 

Místopředseda ČUS M.Hájek informoval VV ČUS o aktivitách SCS, které v současnosti poskytují servis pro SK/TJ při administraci dotací. V příštím roce by měla centra kvalifikovaně pomoci při implementaci změn, především při poskytování odborného poradenství a služeb souvisejících s novou právní úpravou spolků dle nového občanského zákoníku.

 

 

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí
+420 602 231 674
ticha@cuscz.cz

 

 

MenuX