Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Zpráva z Výkonného výboru ČUS
8. listopadu 2016

Zpráva z jednání Výkonného výboru České unie sportu ze dne 8. listopadu

Výkonný výbor České unie sportu (ČUS) se na svém listopadovém zasedání v Praze podrobně seznámil s informacemi o činnosti svých poradních orgánů. V této souvislosti ocenil zejména přínos Komise sportovně ekonomických analýz a strategií, která se výrazně podílela na inovaci dotačních programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na rok 2017. Právě její zásluhou se podařilo do základních materiálů MŠMT prosadit stanoviska České unie sportu a přizpůsobit je více požadavkům praxe sportovního prostředí.

 

V rámci rozpočtových opatření VV ČUS schválil poskytnutí příspěvku 4,5 milionu korun z vlastních zdrojů tzv. malým sportovním svazům, které jsou kvůli přetrvávající systémové chybě na MŠMT z roku 2012 dlouhodobě podfinancované. Současně rozhodl z vlastních zdrojů o posílení financování krajských organizací ČUS a okresních sdružení ČUS ve výši 1,45 milionu korun – částku 440 000 korun obdrží také servisní centra sportu ČUS při OS a KO ČUS.

 

VV ČUS projednal a vzal na vědomí výsledky hospodaření ČUS za tři čtvrtletí roku 2016. V rámci hospodářské činnosti vykazuje k 30. září 2016 zisk 15 milionů korun, což je lepší výsledek proti plánu o 2,4 milionu korun. Nejvíce se na tom podílí Středisko Plavecký stadion Podolí úsporou oproti plánu ve výši dvou milionů korun.

 

VV ČUS také projednal a schválil vypsání výběrového řízení i zadávací dokumentace na prodej Sporthotelu Olympia na Zadově. Tento hotel je v provozu bez zásadních rekonstrukcí od roku  1982 a je situován v centru Lyžařského areálu Zadov-Churáňov. V posledních pěti letech ho provozuje soukromý nájemce, jemuž vyprší smlouva v září 2017. Pro vlastní činnost ČUS tento komplex dlouhodobě nevyužívá a jeho modernizace si vyžádá náklady ve výši několika desítek milionů korun. Vítězná nabídka bude předložena ke schválení na valné hromadě ČUS v roce 2017. Prostředky získané prodejem hotelu budou použity zpět v LA Zadov k výstavbě nové retenční nádrže pro zasněžování včetně přivaděče a přečerpávací stanice u současné nádrže pod sjezdovkou Kobyla. Zadovský areál má také připravený projekt pro výstavbu nového zázemí pro lyžaře, moderní restauraci, sociální zařízení, půjčovnu, servis a další vybavení, které zvýší komfort návštěvníkům.

 

V souvislosti s aktuálním stavem připravované výstavby Národního sportovního centra Nymburk (NSCN), která si už vyžaduje fungování všech orgánů spolku ustaveného ČUS pro budoucí provozování střediska, a také s ohledem na skutečnost, že Český olympijský výbor požádal o přijetí za člena NSCN, z.s., doporučil VV ČUS svolat do konce roku 2016 valnou hromadu NSCN, z.s. Současně navrhl kandidáty ČUS do orgánů tohoto spolku a pověřil Mgr.Gabrielu Petrusovou jako zástupce ČUS k výkonu členských práv na valné hromadě NSCN.

 

VV ČUS vyslechl informace o provedených kontrolách revizní komisí ČUS. Ta v průběhu července a srpna letošního roku prověřovala v devíti okresních sdružení ČUS administraci využití a vyúčtování státních neinvestičních dotací z Programu MŠMT č. IV – Údržba a provoz sportovních zařízení v roce 2015 a Programu MŠMT III – Činnost sportovních organizací v roce 2015. U převážné většiny prověřovaných subjektů proběhl celý proces administrace a využití státní dotace v souladu se zásadami MŠMT a metodickým pokynem ČUS. Pouze u dvou okresních sdružení bylo nutné stanovit kvůli některým dílčím nedostatkům termín opakované kontroly. Ve všech případech byly všechny náležitosti uvedeny do požadovaného stavu a RK ve zprávě konstatovala vysokou úroveň kvality administrace státních dotací zpracovávaných servisními centry sportu ČUS.  

 

Příští schůze VV ČUS se koná 6.12.2016 v Praze.

MenuX