Logo tiskové zprávy

Česká Unie Sportu
Zátopkova 100/2
160 17 Praha 6 - Břevnov, PO BOX 40

Tisková zpráva
18. listopadu 2013

Informace z jednání VV ČUS konaného dne 12. 11. 2013

Předseda ČUS Miroslav Jansta ve svém aktuálním sdělení potvrdil, že organizace hledá vhodné řešení pro rozvoj SC Nymburk, jako jednoho z národních olympijských sportovních center. ČUS nemá dostatek vlastních prostředků na zajištění potřebných investic pro rozvoj centra a proto se rozhodla spolupracovat s ČOV a státem na rozvoji tohoto centra. Dále sdělil, že se podařilo zajistit potřebný souhlas MŠMT k převodu majetku na Strahově do vlastnictví FAČR a ČAS. Jednalo se o souhlas ministerstva s převodem státních dotací spojených s tímto majetkem.

 

Zvláštní komise VV ČUS, která se zabývala zjištěním podílu odpovědností konkrétních představitelů ČSTV a jeho zástupců v orgánech společnosti Sazka, a.s., na ztrátě majetkového podílu ČSTV ve společnosti, dospěla k závěru, že v návaznosti na důležitá zjištění je nutné rozšířit trestní oznámení. Byl podán další, v pořadí třetí, podnět policii k prověření jednání, jež by mohlo naplňovat znaky skutkové podstaty trestného činu - tentokrát podvodu. Nyní je tedy na orgánech činných v trestním řízení, aby dostály zákonné povinnosti a všechny podněty České unie sportu náležitě prověřily a podle svých závěrů učinily další kroky v rámci trestního řízení.

 

Výkonný výbor po projednání schválil finální přerozdělení neinvestičních státních dotací z Programu IV MŠMT pro SK a TJ v roce 2013. Původní návrh, schválený na květnovém zasedání VV ČUS, musel být upraven, protože některé sportovní kluby přidělenou dotaci odmítly nebo nesplnily stanované podmínky pro přidělení dotace.

VV ČUS rozhodl, že Česká unie sportu vstoupí prostřednictvím svého lyžařského areálu Zadov do nově založené Asociace horských středisek ČR, o.s.. Organizace je občanským sdružením, jehož účelem je sdružit provozovatele horských středisek na území České republiky, poskytovatele služeb v horských střediscích a další. Cílem je vytvořit platformu pro vzájemnou spolupráci a zajistit propagaci horských středisek.

    

Rozpočtové opatření č. 2/2013 projednané a vzápětí přijaté výkonným výborem předběžně řeší rozdělení státních prostředků Programu V MŠMT, jejichž přidělení ČUS na základě výsledků jednání očekává. Toto opatření počítá i s dotacemi pro „malé“ sportovní svazy, které nebyly financovány přímo ministerstvem.

 

Výkonný výbor byl informován o výsledcích  hospodaření ČUS za leden – září. V oblasti vlastní činnosti je rozpočet čerpán, při předběžném započtení nákladů za energie, dle plánu. Zatím nedošlo k převodu majetku na FAČR a nedošlo tedy k relokaci nákladů mezi hlavní a hospodářskou činností. Hospodářským střediskům, kromě SC Nymburk, se daří plnit plán pro rok 2013 a celkově jej v současnosti překračují o 1,8 mil. Kč.

 

 

Lenka Angelika Tichá - tisková mluvčí
+420 602 231 674
ticha@cuscz.cz

 

 

MenuX